Sposoby konsumpcji marihuany

O prozdrowotnym i odprężającym działaniu marihuany można znaleźć wiele. Niestety ze względu na swoje psychoaktywne działanie w wielu krajach nadal uważana jest za narkotyk, a jej spożycie zakazane. Nacisk opinii publicznej sprawia jednak, że kolejne państwa decydują się na liberalizację przepisów związanych z marihuaną, dlatego warto poznać popularne metody i sposoby konsumpcji tej substancji.

Palenie dla miłośników klasyki

Najpopularniejszą metodą spożycia marihuany, którą z powodzeniem wykorzystuje się w popkulturze, jest jej palenie. Blunt z wrapów konopnych lub joint skręcony za pomocą powszechnie dostępnych bletek to prosty sposób konsumpcji. Wielu wybiera także lufki. Choć są one przeznaczone do tytoniu, to znacznie częściej wykorzystuje się je do palenia innych substancji, wystarczyć nabić je skruszonymi topami i podpalić zapalniczką. Mniej dyskretnym, ale za to bardziej efektownym sposobem jest bongo. Zawarta w nim woda filtruje dym, oddzielając substancje smoliste, dzięki czemu palenie bonga jest uznawane za najzdrowsze. Choć w Polsce dozwolone prawnie są tylko nasiona marihuany, to bez problemu zarówno w specjalistycznych sklepach stacjonarnych, jak i internetowych kupisz przykuwające wzrok bongo, młynek czy tacki do kręcenia jointów.

Wypieki z marihuaną

Na wypieki konopne decydują się Ci, którym zależy na silnych doznaniach. Należy bowiem wiedzieć, że między paleniem, a jedzeniem marihuany istnieje ogromna różnica. Rodzajów wypieków konopnych jest wiele, możesz przygotować ciastka, chleb, brownie, dużą popularnością cieszy się także pizza z konopi. Po zjedzeniu muffinki z magicznym składnikiem będzie trzeba trochę poczekać na efekty, nie są one bowiem tak natychmiastowe, jak w przypadku jointa. Jedząc chleb konopny, wątroba zacznie metabolizować odpowiedzialną za działanie psychoaktywne substancję THC i przekształcać ją w 11-hydroksy-THC, czyli metabolit o znacznie silniejszym i dłuższym działaniu, dlatego zaczynając swoją przygodę z marihuaną, należy bardzo ostrożnie podchodzić do tej metody konsumpcji. Kluczowa jest bowiem tolerancja. Częste spożywanie marihuany obniża ilość receptorów CB1, które odpowiadają za wychwytywanie substancji THC z krwi i jej lokowanie. Ci, którzy zaobserwowali u siebie zwiększoną tolerancję, często szukają sposobów, aby ją obniżyć. W tym celu rekomenduje się kilkudniową terapię, podczas której należy ograniczyć ilość spożywanej marihuany, postawić na olejek CBD lub wypróbować inną metodę konsumpcji.

Ciastka konopne to nie wszystko!

Na terenie państw, które przeprowadziły częściową depenalizację marihuany, spotkać można także dżemy, powidła, lizaki, czekolady czy napoje z marihuaną. W domowych warunkach przygotować tam również można masło z marihuany, tłuszcze są bowiem świetnym rozpuszczalnikiem dla THC. Na uwagę zasługuje także ser z konopi, o którym więcej piszemy w innym artykule na naszym blogu. Stanowi on świetną alternatywę odzwierzęcego sera białego. Innym sposobem przygotowania marihuany do konsumpcji jest Zielony Smok, czyli nalewka z marihuany. Wykazuje ona bardzo silne działanie, dlatego należy dozować jedną, dwie krople pod język, gdzie błona jest cienka i substancja szybko przenika do krwioobiegu. Smoka można także dodać do potraw lub drinka, pamiętając o właściwym dozowaniu.

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz