Pizza konopna z CBD
Konopna moda wciąż trwa, a tak naprawdę dopiero się rozkręca. Zainteresowanie dobroczynnymi składnikami pochodzącymi z konopi, oraz ich wartość marketingową podchwyciły już branże: medyczna, rozrywkowa, kosmetyczna, a także gastronomiczna. Ta ostatnia zaczyna serwować swoim klientom konopne dania, m.in. konopną pizzę. Jednak pod tym pojęciem zazwyczaj kryje się ciasto z mąki konopnej, która oczywiście jest bardzo zdrowa i bogata w wysoko przyswajalne białko oraz witaminy i minerały, jednak nie zawiera kannabinoidów, takich jak np. najbardziej znane CBD.
Od jakiegoś czasu pojawiają się również restauracje, które mają podawać dania konopne z CBD. Patrząc jednak na brak regulacji prawnych w Polsce, dotyczących CBD w żywności, można wątpić w faktyczną zawartość kannabinoidów w sprzedawanych posiłkach. Dobra wiadomość na dzisiaj jest taka, że susz CBD w Polsce, dostaniesz już praktycznie wszędzie i to legalnie. A to co z nim zrobisz, zależy od Ciebie! My proponujemy – Twoją własną pizzę z CBD.
PIZZA Z CBD
Jeżeli chcesz zrobić swoją własną pizzę konopną z CBD możesz podejść do tematu na dwa sposoby:
1. użyć oliwy konopnej do zrobienia ciasta i upiec placek w maksymalnie ok. 200 stopniach C lub,
2. stworzyć swój ulubiony sos do pizzy z CBD, na przykład na bazie oliwy konopnej i upiec pizzę w dowolnej temperaturze.
Pizza CBD z oliwą konopną w cieście
Kluczowym składnikiem tego przepisu jest oliwa konopna, którą zrobisz sam (przepis na końcu wpisu). Aby zachować jak najwięcej kannabinoidów trzeba będzie upiec pizzę w niższej temperaturze.
Składniki na ciasto na pizze z CBD:
– 10 g oliwy z oliwek
– 20g oliwy konopnej
– 220 g wody
– opakowanie suchych drożdży
– łyżeczka cukru
– 400 g mąki pszennej
– łyżeczka soli
+ ulubiony sos pomidorowy i dodatki
Przygotowanie ciasta na pizzę:
Wodę w temperaturze pokojowej, cukier i drożdże wymieszaj i odstaw na 2-3 minuty. Dodaj mąkę, obie oliwy oraz sól i wyrabiaj ciasto przez kolejne 2-3 minuty. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj lub uformuj dłońmy na średniej grubości placek, na blaszce do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto, można nałożyć dowolny sos i ulubione dodatki. Może to być np.: sos pomidorowy, mozzarella, pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (do max. 200 stopni). Pizza powinna spędzić w piekarniku około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ciasta i piekarnika. 😉
Sposób nr 2
Każdemu kto nie lubi pizzy pieczonej w niższych temperaturach, proponujemy drugi sposób. Cały przepis na ciasto pozostaje bez zmian, z tą różnicą, że nie dodajemy oliwy konopnej do ciasta, łącznie dodajemy 30g zwykłej oliwy. Naszym konopnym dodatkiem będzie sos na bazie konopnej oliwy lub ulubiona smakowa oliwa, wzbogacona kannabinoidami.
Smakowa oliwa do pizzy z CBD
Możecie skorzystać z gotowych smakowych oliw i zwyczajnie połączyć je z waszą oliwą konopną. Żeby nie zepsuć smaku warto nie przesadzać z jej ilością. 1/5 oliwy konopnej na 4/5 oliwy smakowej powinno dać zadowalające efekty.
SOS do pizzy z CBD
Wlej do garnka 3 łyżki konopnej oliwy i rozgrzej ją na średnim ogniu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (według uznania 1-2 ząbki), chwilę podsmaż. Dodaj 200 g pulpy pomidorowej, sól, pieprz i oregano według uznania. Gotuj do momentu, aż sos stanie się gęstszy. Sos przestudź przed podaniem.
Przepis na oliwę konopną
Do zrobienia prawdziwej konopnej oliwy potrzebna będzie oliwa z oliwek (250 g) i susz konopny, wcześniej zdekarboksylowany* (7-10 g).
Przygotowanie:
Oliwę wlewamy do garnka, następnie wsypujemy susz i podgrzewamy, tak by nie doprowadzić do jej zagotowania. Najlepiej, gdyby temperatura utrzymywała się w okolicy 90 stopni podczas trzy godzinnego podgrzewania. Po takim czasie wystarczy odsączyć susz z oliwy, np. przelewając przez czystą ścierkę lub bardzo drobne sitko. Opcja ze ścierką pomoże nam wydobyć więcej oliwy z suszu.
* wszystkie wskazówki jak zdekarboksylować susz konopny do pizzy znajdziesz TUTAJ