Zastosowanie związków i produktów konopnych w kosmetykach.

Konopie Siewne (Cannabis Sativa L) to rośliny, które ze względu na niewielką zawartość psychoaktywnego kannabinoidu jakim jest THC, są legalne*. Co roku zwiększa się zainteresowanie dobroczynnymi związkami zawartymi w konopiach siewnych, a tym samym ich wykorzystanie m.in. w produktach leczniczych oraz pielęgnacyjnych. marihuana dlonie

Istnieje wiele pochlebnych opinii w internecie na temat niezwykłych właściwości produktów wytwarzanych na bazie związków pozyskanych z konopi. Są to zarówno opinie użytkowników, jak i ogromna ilość marketingowych wpisów producentów preparatów konopnych. O ile związki zawarte w konopiach bez wątpienia są dobroczynne dla naszego organizmu (co zostało potwierdzone licznymi badaniami), o tyle nie każdy będzie potrafił je w pełni wydobyć z tej niezwykłej rośliny. Jeżeli zamierzamy wypróbować jaki wpływ mają kannabinoidy konopne na nasz organizm, upewnijmy się, że produkt (np. olej CBD, kosmetyki konopne), który chcemy zakupić jest pełnowartościowy i pochodzi od godnego zaufania producenta.

Oleje CBD cieszą się ostatnio bardzo dużym zainteresowaniem konsumentów, podobnie jak kosmetyki, zarówno te z zawartością oleju z nasion konopi, olejku CBD, samego kannabidiolu (CBD), czy np. hydrolatu konopnego. W tym wpisie skupimy się na kosmetykach na bazie produktów konopnych.

W sklepach możemy znaleźć od groma kosmetyków z wymowną ilustracją liścia konopi na opakowaniu, jednak co to tak naprawdę znaczy? Czego możemy się spodziewać po produkcie oflagowanym liściem konopi i na co powinniśmy zwrócić uwagę?

olej konopny

Po pierwsze produkt może zawierać: CBD, olejek z CBD lub olejek z nasion konopi. Po drugie zwróćmy uwagę jaka ilość tych składników zawarta jest w produkcie? I na końcu najważniejsze, jak wygląda pozostały skład kosmetyku? Najważniejsze jest to  ile % składników naturalnych zawiera dany kosmetyk. Dla nikogo nie będzie tajemnicą, że im więcej tym lepiej dla organizmu ;)

Wiele osób kupuje kosmetyki na bazie konopi, ponieważ jest ich coraz więcej na rynku. Jakie tak naprawdę właściwości wykazują związki pozyskane z konopi i dlaczego są tak bardzo korzystne dla naszej skóry?

Właściwości produktów konopnych w kosmetykach.

Olejek konopny

Olej konopny pozyskiwany jest z nasion konopi siewnych podczas tłoczenia na zimno w temperaturze ok. 40 st.C. Wykorzystywany w kosmetykach, ale również w przemyśle spożywczym. W tym pierwszym przypadku świetnie odżywia oraz nawilża skórę. Dzieje się tak dlatego, ponieważ zawiera idealny stosunek Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Przede wszystkim kwasu: oleinowego, linolowego, linolenowego oraz gamma-linolenowego. Stosunek kwasów Omega-6 i Omega-3 zawartych w oleju konopnym wynosi 3:1, co wpływa bardzo korzystnie na czynności błon biologicznych, a co bezpośrednio przekłada się na lepszy stan pielęgnowanej skóry. Wszystko to sprawia, że olej ten działa kojąco oraz przeciwzapalnie na skórę naszego ciała.

Jakie zadanie spełniają NNKT w naszym organizmie?

scinka marihuany

Główną funkcję jaką spełniają NNKT w ciele człowieka to stała odbudowa błony lipidowej komórek. To dzięki NNKT błony komórkowe zachowują prawidłową strukturę, płynność oraz skład. Dzięki nim tzw. płaszcz hydrolipidowy zachowuje w pełni swoje właściwości, a tym samym wykazuje się selektywną przepuszczalnością. W konsekwencji nasza skóra nie traci wody w nadmiarze, a szkodliwe czynniki zewnętrzne mają ograniczone dostęp do jej wnętrza (w tym także szkodliwe promieniowanie UV).

Dzięki kontroli utraty wody z naskórka, kosmetyki na bazie produktów konopnych są polecane do skóry suchej i odwodnionej. Skóra pozostanie nawilżona, bez uczucia tzw. ściągnięcia.

Oprócz kwasów tłuszczowych olej z nasion konopi zawiera takie witaminy jak wit. A, E,K oraz witaminy z grupy B, które umożliwiają regenerację komórek naskórka, a także zapobiegają utlenianiu komórek, a tym samym chronią je przed przedwczesnych rozpadem. Dzięki obecności cynku wapnia, magnezu i fosforu, działanie na skórę innych dobroczynnych składników (zawartych w kosmetyku) jest ułatwione, a przez to skóra przyjmie większą ilość dobroczynnych związków, co zwiększy jej pielęgnację.

Olej z konopi zawiera również szereg protein, fitosteroli oraz barwniki – karoteny. Fitosterole czyli sterole pochodzenia roślinnego stymulują syntezę kolagenu, białka zawartego w skórze, które odpowiada za jej sprężystość. Hamują również w pewnym stopniu działanie enzymu – elastazy, który bierze udział w rozkładzie elastyny.

Skóra pozostaje sprężysta i elastyczna

Poza tym fitosterole wykazują działanie przeciwzapalne, łagodzące np. poparzenia, rumień, podrażnienia skóry; przyspieszają gojenie oraz odbudowę naskórka. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwgrzybicznie. Dzięki temu kosmetyki na bazie produktów konopnych z powodzeniem radzą sobie ze skórą alergiczną, skłonną do podrażnień, poprzez zapewnienie jej dodatkowej ochrony, ulgi, regeneracji oraz dzięki właściwościom wyrównującym koloryt skóry.

Kannabidiol (CBD) lub olejek z CBD pozyskiwany z kwiatów konopi.

pojemnik na olejek konopny z liscmi konopi i nasionami konopi 38145 1053

CBD – jeden z kannabinoidów zawartych w konopiach, który nie wykazuje właściwości psychoaktywnych, a którego szerokie działania terapeutyczne są wykorzystywane w różnego rodzaju lekach i preparatach leczniczych. Kannabidiol (CBD) może być wykorzystany w kosmetykach jako samodzielny składnik aktywny, a także może występować jako składnik olejku konopnego. Istnieje kilka metod pozyskiwania CBD z konopi m.in. ekstrakcja przy użyciu dwutlenku węgla, oleju roślinnego, suchego lodu czy np. ekstrakcja etanolem. W tym momencie najczęściej stosowaną metodą ekstrakcji jest ta przy użyciu CO2, co nie znaczy, że jest to najlepsza metoda. CBD pozyskuje się z kwiatów konopi siewnej, a nie z nasion, czy liści. Aby uzyskany ekstrakt kannabinoidowy mógł być legalnie wykorzystywany i przetwarzany, ilość THC (tetrahydrokannabinoidu) musi być zgodna z przepisami ustawy z dnia 25 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii i nie może przekraczać 0,2% THC ( psychoaktywnej substancji).

cbd

Ekstrakt CBD zawiera ten sam pakiet dobroczynnych składników co olej pozyskany z nasion tj. zawiera kwasy omega-3 i 6, witaminy (A, E, B, K) oraz wapń, magnez i cynk. CBD wykazuje szereg właściwości terapeutycznych. W przypadku wykorzystania tego kannabinoidu w kosmetykach istotne jest to, że reguluje on produkcję sebum, dlatego kremy z jego udziałem świetnie nadają się do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej.

Olejek z CBD może również opóźniać procesy starzenia się skóry. Skóra jest bardziej elastyczna, nawilżona i wygładzona, przez co pojawia się na niej mniej zmarszczek. Kosmetyki na bazie olejku konopnego z CBD poprawiają koloryt skóry, poprzez zmniejszenie powstawania podrażnień czy przebarwień. Kannabidiol zawarty w kosmetykach sprawia, że reakcje alergicznie stają się mniej uciążliwe, to samo tyczy się swędzenia skóry w przypadku np. zapalenia skóry. Poza złagodzeniem objawów dochodzą zbawienne właściwości regenerujące, bakteriostatyczne oraz przeciwzapalne cannabidiolu.

Kosmetyki konopne polecane są również dla cery zanieczyszczonej, ze względu na to, że CBD wykazuje właściwości komadogenne tj. zapobiegaja powstawaniu m.in zaskórników na skórze, poprzez pozostawienie odetkanych porów.

*w Polsce za legalną uznaje się taką konopię, w składzie której zawartość THC w suchej masie jest mniejsza od 0,2%.
źródło: https://biotechnologia.pl/kosmetologia/surowce-konopne-w-kosmetykach,18744

W naszym sklepie dostępne są sprawdzone kosmetyki na bazie CBD, olejku konopnego oraz hydrolatu z konopi. Kosmetyki w pełni naturalne i wegańskie od producenta Cannamea – tutaj.